Niina Tenhonen, Kontionlahti

Kuka olet ja missä harjoitat toimintaasi?

Olen Niina Tenhonen ja harjoitan toimintaa Kunnasniemellä (Kontiolahti).

Mikä on koulutustaustasi?
Peruskoulutukseltani olen lähihoitaja (lapsi-ja nuorisotyö) sekä sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja ja eläinavusteinen valmentaja.

Kerro hevosalan kokemuksestasi.
Hevosten kanssa olen viettänyt vapaa-aikaani lapsesta pitäen. Monipuolisesti kokemusta karttunut niin ravi- kuin ratsuhevosista. Nuoruusiän tauon jälkeen ajauduin takaisin hevosten pariin maastopainotteiselle tallille, jonka toimintatapojen mukaan aloin kiinnostumaan hevosen käsittelystä ja kouluttamisesta hevosen luontaista käyttäytymistä ymmärtäen. Suhde hevosiin syveni ja halusinkin tehdä itselleni oman työpaikan hevosten ja ihmisten parista!

Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teet ja tarjoat? Kenestä asiakaskuntasi koostuu, kenelle palvelujasi erityisesti tarjoat?
Pientallilla toteutetaan sosiaalipedagogista hevostoimintaa ennaltaehkäisevästi "tallitunneilla", joihin otetaan neljä heppailijaa tunnilleen (1,5h/kerta) tai yksilötunteina. Asiakkaina lapset ja nuoret, joko vanhempien itse kustantamana/tukemana tai kunnan sosiaalitoimen maksusitoumuksella.

Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutat?
Pientalli sijaitsee luonnon keskellä ja tallin pihapiiriä ympäröi isot pellot sekä ihanat metsät, joihin teemmekin rentouttavia retkiä! Myös kirkasvetinen hiekkaranta on aivan lähettyvillä. Pientallilla on tilat tallissa kuudelle hevoselle ja kahdelle ponille sekä pihatoissa neljälle hevoselle, heppailijoita varten on tänä kesänä täysin remontoitu, viihtyisä tallitupa. Pihapiirissä on iso, valaistu ratsastuskenttä sekä kulkusilta/portaat helpottamaan hevosen selkään pääsyä. Tallissamme on eri kokoisia poneja ja hevosia sekä kaksi minipossua, kaksi kissaa ja pupu.

Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sinun mielestäsi tarjoaa?
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta tarjoaa lapselle ja nuorelle tukea, rohkaisua, rauhoittumista ja turvallisuutta hevosen ja muiden tilan eläinten avulla. Hevostoiminnan avulla lapsi saa hevosesta tai eläimestä ystävän, joka vuorovaikutuksellaan auttaa esimerkiksi tunneilmaisussa ja erilaisten asioiden käsittelyssä luotettavan ohjaajan mukana ollessa.

Mitä muuta haluat toiminnastasi nostaa esille? 
Toiminnassamme Pientallilla on kolme peruskiveä, joita olen halunnut noudattaa alusta alkaen: Toiminnan aloitus ja lopetus tallituvassa, toiveiden mukailema tunti ja rauhallisuus. Kaikki ikään katsomatta ovat tervetulleita toiveineen!

Iloisin talliterveisin
Niina Tenhonen
www.pientalli.com