Nina Fagerström

Kuka olet ja missä harjoitat toimintaasi?
Nina Fagerström (ent. Hyvätti, yksi yhdistyksen perustajajäsenistä ja pj 2013), Metsäkylän Ratsastuskeskus, Turku.

Mikä on koulutustaustasi? Olen alkuperäiseltä koulutukseltani lastentarhanopettaja (1984), nykyään myös sosiaalityöntekijä (VTM, 2008) ja aikuisopettaja. Olen matkan varrella kouluttautunut ratsastuksenohjaajaksi (2004) ja kävin ensimmäisen Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä ja sosiaalisessa kuntoutuksessa -täydennyskoulutuksen 15 ov Kuopiossa vuonna 2004. Johtamisen erikoisammattitutkinnon sain valmiiksi vuonna 2009. Tällä hetkellä opiskelen erityistason ratkaisukeskeiseksi psykoterapeutiksi.

Kerro hevosalan kokemuksestasi
Aloitin hevosharrastuksen ratsastuskoulun tuntiratsastajana 12 -vuotiaana. Nuorena tein C ja B -tason valmentajatutkinnot ja pidin valmennuksia lähiympäristön yksityisratsastajille, tein viikonloppuisin tallitöitä koulun ohella ja pidin ratsastustunteja. Kilpailin esteitä ratsastuskoulun opetushevosilla pienissä alueluokissa useita vuosia. Oman tallin ostin vuonna 1992 ja siitä asti olen työskennellyt kehittäen omaa ratsastuskoulu- ja hevostoimintaani. Tallinpidon ohessa olen toiminut hevosalan oppilaitoksessa kuraattorina ja sosiaalipedagogisen hevostoiminnan kouluttajana.

Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teet ja tarjoat? Kenestä asiakaskuntasi koostuu, kenelle palvelujasi erityisesti tarjoat?
Sosiaalipedagoginen viitekehys on meillä kaiken hevostoiminnan taustalla. Meillä on Metsäkylässä perinteinen ratsastuskoulu, jonka puitteissa teemme paljon nuorisotoimintaa, mm. junnutapaamisia ja heppakerhoja, joissa keskustellaan tallin säännöistä ja luodaan yhdessä toimintatapoja. LIsäksi meillä käy paljon vierailijoita erilaisista ryhmistä, mm. maahanmuuttajia, vanhuksia, pajanuoria, kehitysvammaisten päivätoimintaryhmiä ja ihmisiä erilaisista avopalveluyksiköistä.

Lastensuojelun kanssa teemme yhteistyötä lasten ja nuorten sosiaalisesti kuntouttavan hevostoiminnan merkeissä, tavoitteena vahvistaa heitä omassa elämässään. Meillä on myös säännöllisesti kokoontuvia erityisratsastajien pienryhmiä, joissa toimitaan sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ideologian mukaan.
Koska yhteisömme on avoin, joukossamme on monenlaisia kuntoutujia, yhtälailla vapaaehtoistyössä kuin vaikka työkokeilussakin. Talliyhteisöstä voi meillä hyötyä myös he, jotka eivät ole maksavia asiakkaita.

Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutat?
Toimimme luonnonsuojelualueen reunalla vanhassa kartanomiljöössä. Alue on tammimetsien ympäröimä ja vaikka olemme neljän kilometrin päässä Turun kauppatorilta, niin meillä näkee kettuja, jäniksiä, pöllöjä, lumikkoja ja muita metsän eläimiä :)

Tallilla on maneesi ja iso hiekkakenttä sekä hyvät maastot, joita hyödynnämme paljon etenkin erityisryhmien kanssa. Henkilökunta on koulutettua ja asiansa osaavaa, hevoset kokeneita ja tottuneita toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Poneja on useita, hevosiakin kymmenkunta. Osa hevosista on omia kasvatteja.
Tallimme sijaitsee toisaalta asutuksen laidalla, joten yhteisössä on huomioitava myös lähialueen asukkaat. Talli sijaitsee päättyvän tien päässä, joten alueella ei ole ajoneuvoliikennettä.
Koiria tilalla on kolme ja kaksi hiirikissaamme pitää alueen (lähes) jyrsijävapaana.
Tallilla on ramppi, jolta pääsee selkään myös liikuntarajoitteinen ratsastaja.

Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sinun mielestäsi tarjoaa?
Sosiaalipedagoginen ajattelu tarjoaa tallitoiminnalle hyvin käytännönläheisen teoriaperustan, jonka varassa on helppo perustella työ, jota teemme. Toiminnan "isona tavoitteena" on tarjota ihmisille ympäristö, jossa voi turvallisesti harjoitella elämässä tarvittavia sosiaalisia taitoja sekä saada vinkkejä oman elämän haltuun ottoon. Ympäristössä rittää monenlaista puuhaa erilaisille ihmisille, siellä on helppo kokea onnistumisen elämyksiä ja myös turvallisesti epäonnistua. Tallilla on luontevasti läsnä hyvinvoinnin eri ulottuvuudet.

Mitä muuta haluat toiminnastasi nostaa esille?
Tervetuloa tutustumaan, löydät meidän osoitteesta www.metsakylanratsastuskeskus.fi :-)