Helena Heiskanen, Liperi 

Kuka olet ja missä harjoitat toimintaasi?

Olen Helena Heiskanen ja toimin Sosiaalipedagogisena hevostoiminnan ohjaajana® omalla SRL:n hevosavusteisia palveluja, kokonaisvaltaista hyvinvointia ja islanninhevosvaelluksia tarjoavalla tallillani Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta Liperin Puromäessä.


Mikä on koulutustaustasi?
Olen Toiminut sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla vuodesta 1989. Aloitin työurani vanhamuotoisena kuntohoitajana, jota aiemmin toimin mm. koulutettuna perhepäivähoitajana ja perhehoitajana. Sairaanhoitaja amk tutkintoni on vaiheessa (syvennyin opinnoissani psykiatriaan ja saattohoitoon). Näiden lisäksi olen käynyt psykiatrisen hoidon erikoisammattitutkinnon sekä sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajan täydennyskoulutuksen vuonna 2014.

Työskentelen kokonaisvaltaisesti ja kouluttaudun aktiivisesti saadakseni työhöni uusia innovatiivisia ja ammattitaitoa lisääviä työkaluja.  Opiskelin EASEL® tunnetaitovalmentajaksi ja Metsämieli- vetäjäksi vuonna 2018. Aiemmin olen täydentänyt ammattitaitoani mm. Hevosavusteisella Mindfulness kurssilla, hygieniapassilla ja yrittäjäkoulutuksella sekä lukuisilla hevosen koulutukseen ja hyvinvointiin liittyvillä koulutuksilla ja kursseilla. Aikaisempaan kuntohoitajan ammattiini liittyen olen ylläpitänyt mm. ryhmäohjaaja, liikunta ja hierontataitojani täydentämällä osaamistani Yrttinyytti- ja kuumakivihieronta täydennyskoulutuksilla.


Kerro hevosalan kokemuksestasi.
Hevoset ovat olleet intohimoni, kiinnostukseni ja rakkauteni koko 50 –vuotisen elämäni. Varhaislapsuuteni asuin maatilalla, jossa vanhempani opintojensa ohessa työskentelivät. Maatilalla oli muiden eläinten lisäksi työhevosia. Nuo nöyrät ja jykevät työmyyrät veivät pienen tytön sydämen. Muistan edelleen peltotöistä palaavan höyryävän hevosen tuoksun. Tuolla pienen tytön hevosrakkauden tiellä olen edelleen. Tuo sama tuoksu viettelee kaikkien näiden vuosien jälkeenkin.

Elämän kuljetellessa aktiivinen harrastaminen ei aina ollut mahdollista. Jano ja kaipaus tauoista huolimatta säilyi. Esikoistyttäreni ja kuopuksemme olivat vaikeasti monivammaisia ja tuolloin palasin väkevällä voimalla hevosten pariin painaen kasvoni tiiviisti hevosen kaulalle imien tuota lapsuuden hevosen tuoksua, rakkautta, pysähtymistä, voimaa ja molemminpuolista luottamusta. Koin konkreettisesti hevosten antaman voiman, eheytymisen, rakkauden ja hyvänolon tunteen niin itsessäni kuin tyttärissänikin. Harrastimme lastemme kanssa monipuolisesti hevosten kanssa. Kävimme vammaisratsastusleireillä, ratsastusterapiassa, ajamassa, rapsuttelemassa, hoitamassa ja ihan vaan olimme hevosten kanssa. Ilman kiirettä, vastavuoroisesti, ja vuorovaikutteisesti. Antaen ja ottaen molemminpuolisesti ilman vaatimuksia ja vaateita juuri niin kuin sillä hetkellä hyvälle tuntui. 

Isältäni ja sukuni miehiltä olen saanut arvokasta tietotaitoa hevosten käsittelystä, kasvattamisesta ja kohtelusta. Isäni ja sukuni miehet ovat aina kohdelleet hevosia hyvin. Hevoset ovat olleet perheenjäseniä, joita on hoidettu rakkaudella. Ei kovalla kädellä ja rangaistuksilla vaan johdonmukaisesti, määrätietoisella lempeydellä, hevosta kunnioittaen ja sen tarpeita vaalien. Omat hevosnaistaitoni olen pitkälti perinyt heiltä. Haluan vaalia ja ylläpitää noita sukupolvien ketjussa kulkeneita arvokkaita ja hevosystävällisiä käsittelytapoja, joilla on selvitty monissa elämän myrskyissä.

Jo pienenä tytön tyllerönä haaveilin ikiomista hevosista, joiden kanssa työskennellä. Nuo suuret mantelisilmäiset eläimet kiehtoivat ja olivat vieneet sydämeni vetäen puoleensa voimallisesti. Hevostaustastani ja lapsuuteni työhevosista johtuen oma hevosharrastamiseni ei ole koskaan ollut suorittamista ja kilpailuhenkistä vaan yhteiseloa ja yhteistyötä hevosten kanssa. Hevosten ollessa vapaalla tykkäsin lapsena fiilistellä sitä tunnelmaa, rauhaa ja seesteisyyttä mikä hevoslauman lähellä vallitsi. Ympäröivät tuoksut, äänet, levollisuus, rauha ja hyvä olo. Hevosten rauhallinen ja sulava liikehdintä laitumella, talliin astuessa hörinä ja pehmeän turvan kosketus… ja pienen tytön loputun jano kiintymyksen kohteisiin. 

Vaiherikas elämäni on antanut minulle koulutusteni ja kokemusteni lisäksi syvyyttä ja rohkeutta kohdata aidosti apua tarvitsevat ihmiset. Hevoseni ovat ilmiömäisiä työparejani, jotka ovat konkreettisesti hoitaneet raskaiden menetysten jälkeen myös emäntäänsä. Yhdessä olemme ainutlaatuinen tiimi, jolla on paljon annettavaa särkyneille ja maailman murjomille.

 

Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teet ja tarjoat? Kenestä asiakaskuntasi koostuu, kenelle palvelujasi erityisesti tarjoat?
Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta toteuttaa monialaista ja laajapohjaista kuntouttavaa ja ennaltaehkäisevää työtä hevosavusteisesti. Toiminta on suunnitelmallista, tavoitteellista ja ammatillista. Olemme huomioineet tarjonnassamme yhteisöllisyyden, elämyksellisyyden, osallisuuden, toiminnallisuuden ja dialogin ja luontoavusteisuuden Green Care.

Asiakkaina ovat erityistukea tarvitsevat lapset, nuoret ja aikuiset (syrjäänvetäytyvät, koulu –ja työpaikkakiusatut, käytöshäiriöiset ja muut neuropsykiatriset ongelmat, stressistä –ja työuupumuksesta kärsivät, syömishäiriöiset, työyhteisöt, mielenterveys-, sosiaali-, kuntoutus –ja kasvatusalan asiakkaat, sosiaalinen työtoiminta ja työkokeilut (pitkäaikaistyöttömien aktivoimiseen, pitkien sairauslomien jälkeen työkokeilut ja työhön paluun tukitoimena), lastensuojelun asiakkaat (perheet, lapset, nuoret), elämänkaaren eri vaiheissa lapsesta senioreihin voimaannuttavana, eheyttävänä, elämää jäsentävänä ja itsetuntoa vahvistavana toimintana elämän kriiseissä. mm. surutyön tukena (lapsen-, perheenjäsenen-, läheisen ihmisen menetys), kehitysvammaiset ja syrjäytymisuhan alla olevat sosiaaliset kuntoutujat. Asiakkaat tulevat joko itse maksavina tai kunnan ja sairaanhoitopiirin maksusitoumuksella.


Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutat?
Tallimme ja pihapiirimme, jossa myös perheeni kanssa asumme on tunnelmallinen ja viihtyisä. Panostamme ja kiinnitämme henkilöstömme kanssa suurta huomiota viihtyisyyteen, siisteyteen ja visuaalisuuteen toiminnallisuuden ja hevosten hyvinvoinnin ohessa. Toimimme vain ajanvarauksella, jolloin jokainen tallille kuntoutusasiakkaana tulija saa aidon kohtaamisen ja tarvittaessa intimiteettisuojan. Vaellusryhmät ja Tyhy asiakkaat tulevat rauhalliseen pihapiiriin nauttimaan tunnelmasta ja yhteisestä hetkestä hevosten kanssa sekä vaihtamaan ajatuksia ja kuulumisia kiireettömässä ilmapiirissä. Tallin tiloissa olevat miete- ja voimalauseista voi jokainen ottaa mukaansa mitä sillä hetkellä tarvitsee. Keskenään hyvin toimeentulevat hevoset tuovat levollisen ja rauhallisen ilmapiirin mahdollistaen ”vierailut” ohjatusti ja hevosten elekieltä tulkaten suuressa hevoslaumassa.

Talliltamme löytyy tunnelmallinen kota sekä viihtyisä tallitupa, jossa voi keitellä kahvia tai teetä, lämmitellä pientä purtavaa tai hengähtää hetken. Hevosentuoksuista tallitupaa ja sosiaalitiloja käytämme yhteistyö palavereissa ja moniammatillisissa hoitoneuvotteluissa ideaali ympäristössä. Sosiaalitiloissamme ja tallituvassa voi myös yöpyä, joka helpottaakin mm. varsovien tammojen vahtimista. 

Lämpimästä ja siististä varustetilasta löytyy suurellekin asiakasryhmälle lainattaviksi lämpimät toppahaalarit, kuomat, rukkaset ja villasukat sekä huomiosadeasut. Eli kylmä tai kosteus eivät pääse tunnelmaa latistamaan. Käytössämme on hyvin hoidettu ja aidattu ratsastuskenttä valaistuksineen.

Tallimme sijaitsee aidossa maalaismaisemassa, noin 20 km Joensuusta ja 3 km Liperin keskustasta aktiivisen Liperin hevosystäväinseuran sykkeessä upeissa kangasmaastoissa. Heti tallin pihalta alkavat vaihtelevat metsäreitit vaelluspolkuinemme ja metsäteineen pujotellen suojeltujen kanjonialueiden lomassa. Käytämme hevostoiminnassa Green Care tallina metsää ja muita luonnon elementtejä suunnitellusti ja ympärivuotisesti paljon työssämme. Lähellä oleva Riihilampi hiekkapohjineen on ahkerassa käytössä. Tallin pihalta lähtevä metsätie ja tallia ympäröivät pellot mahdollistavat ajo-opetuksen asiakkaille ja nuorten hevosten opettamisen turvallisesti reki- ja kärriajolle.

Talliltamme löytyy sairaskarsinat, varsomiskarsinat ja suuri yhtenäinen lämmin varustamistila hevosille ulkopuomien lisäksi. Toimimme monipuolisessa ja toimivassa ympäristössä.   

Tallitiimin ja hevosten lisäksi tallilta löytyy kolme kissaa ja paimenlinjainen lapinkoiratyttö Tuisku.


Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sinun mielestäsi tarjoaa? 
Kuntouttavan ja ennaltaehkäisevän hevosavusteisen toiminnan avulla asiakas saa, ikään katsomatta psykososiaalisen kuntoutumisen lisäksi mm. työkaluja ja keinoja erilaisten tunnetaitojen, keskittymiskyvyn, oppimisvaikeuksien ja motoristen taitojen kehittymiseen. Vuorovaikutustaidot, vastuunkanto, elämänhallinta ja syys-seuraussuhteiden ymmärrys kehittyvät. Hevonen auttaa eheytymisessä ja voimaantumisessa, itsestä löytyy uusia voimavaroja ja taitoja. Elämän kriisien käsittelyyn ja hallintaan saa tukea. Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja hyvänolon tunne lisääntyvät sekä onnistumisen –ja itsensä ylittämisen kokemukset kehittävät itsetuntoa. Vastuunottaminen tapahtuu toisen ja itsen hyvinvoinnista luonnollisesti hevosta ja hevosen hyvinvointia peilaten.

Kaiken lähtökohtana on hevosen hyvinvointi, aikuisen terveydenhuoltoalan ja hevosalan ammattilaisen suunnitelmallinen ja tavoitteellinen ohjaus sekä turvallisuus. Tallillamme SPHT toteutetaan moniammatillisena yhteistyönä. Hoitoneuvottelussa / alkupalaverissa on mukana lapsi/nuori/aikuinen, lähettävä taho, koulu, vanhemmat/lähiomainen/hoito-ja/tai sijoituspaika ja  yhdessä mietimme yksilölliset tavoitteet toiminnalle. Kuntoutusjakson aikana pidämme tarvittaessa välipalaverin/palavereja, jossa tavoitteet tarkistetaan. Lopussa pidämme vielä yhteisen hoitoneuvottelun, jossa tehdään jatkosuunnitelma. Maksusitoumusasiakkaat tulevat tallillemme alkuun 10-20 kerran maksusitoumuksella. 

Aloitamme ja lopetamme jokaisen toimintakerran kuulumisten/fiilisten vaihtoon. Mitä päivään on kuulunut iloineen ja suruineen, käyden läpi edellisen toimintakerran fiilikset, mitä otat mukaasi tästä toimintakerrasta, kuunnellen toiveita ja räätälöiden jokainen toimintakerta yksilöllisesti tavoitteiden pohjalta, tapaus- ja tilannekohtaisesti. Tallituvassa, hevosten kodissa on rauhoittava, levollinen, turvallinen ja luottamuksellinen ilmapiiri. Tämä pysähtyminen jo omalta osaltaan luo pohjan tulevalle toimintakerralle. Kiire, hälinä ja stressi jää suljettujen ovien taakse. Siellä hevosten ääniä ja itseä kuunnellessa ulkoinen maailma unohtuu ja ihminen on vastaanottavaisempi tulevaan. 

Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa ei ratsastustaito tai aikaisempi hevoskokemus ole tarpeen. Harjoitukset, tehtävät ja käytettävät menetelmät suunnitellaan yksilöllisesti ja tapauskohtaisesti asiakas, hevonen, ympäristö ja turvallisuus huomioiden. Ratsastus ei ole pääasia ja itse tarkoitus vaan kokonaisvaltainen hevosen kanssa tallissa ja talliympäristössä tekeminen. 


Mitä muuta haluat toiminnastasi nostaa esille?
Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta tallin toiminnan ja arvomaailman pohjana on sosiaalipedagoginen viitekehys, joka ohjaa toimintaamme ja arvomaailmaamme. Tallimme ei ole perinteinen ratsastuskoulu vaan hevosavusteisia palveluja ja islanninhevosvaelluksia sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia tarjoava hyvinvointi –ja vaellustalli. 

Tallimme on Suomen Vaellustallienliiton Priimatalli, SRL:n jäsentalli ja Green Care Finlandin jäsenyritys, jolla toteutetaan islanninhevosvaellusten, kurssien, elämyspakettien ja tyhytoiminnan lisäksi yhtenä suurena osa alueena eläin ja luontoavusteista kuntoutusta eri asiakasryhmille yksilö-, pari- ja pienryhmätoimintana käyttäen sosiaalipedagogisen hevostoiminta ohjauksen lisäksi eri menetelmiä (Metsämieli menetelmä, hevosavuteinen mindfulness, EASEL®- tunnetaitovalmennus), jotka täydentävät palveluntarjontaa ja ammattitaitoani.

Minulle on ensiarvoisen tärkeää hevosteni kokonaisvaltainen hyvinvointi. Vaadin hevosta kunnioittavaa ja pehmeää, mutta johdonmukaista käsittelyä ja kohtelua myös tiimiltämme ja asiakkailtamme. Hevosemme ovat työparejani ja perheenjäseniämme. Hevosemme elävät kahdessa suuressa aktiivipihattolaumassa, ovat kengättömiä ja 17 vain kahdella on kuolain. Hyvinvoiva ja hyvin pidetty hevonen on kiinnostunut ihmisestä, on kontaktinhakuinen sekä hyväntahtoinen. Hevosen hyvinvointi heijastuu sen kanssa työskentelevään ja läheisyydessä olevaan ihmiseen. Tyttärieni menetyksen jälkeen vuonna 2007 aloin rakentamaan haaveistani totta. Nyt pihassamme mennä mötkii 17 eri ikäistä, tammaa, ruunaa ja oria, mukaan lukien eri ikäisiä varsoja, joita lempeä ja seesteinen lauma kasvattaa.

Tallimme motto on hoivaa ja tule hoivatuksi!

Tallillemme ovat kaikki lämpimästi tervetulleita hevostoimintaan! Älä ota ennakkopaineita suorittamisesta, taidoista, ulkonäöstä tai joukkoon kuulumisesta. Iloiseen ja ennakkoluulottomaan joukkoomme on helppo tulla.

www.heiskalanhoppala.com

fb: Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta

ig: heiskalanhoppala

22.1.2021