Mira Huhta, Vaasa

Kuka olet ja missä harjoitat toimintaasi?
Olen Mira Huhta ja asun Vaasassa. Työskentelen kuraattorina Vaasan ammattiopistossa ja lisäksi tarjoan oman yritykseni kautta sosiaalipedagogista hevostoimintaa erilaisille asiakasryhmille.

Mikä on koulutustaustasi?
Olen koulutukseltani sosionomi (AMK). Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan täydennyskoulutuksen suoritin Ypäjällä vuonna 2011. Yritykseni Hevostoiminta Laukki on toiminut vuoden 2014 alusta alkaen. 

Kerro hevosalan kokemuksestasi. 
Hevosurani alku on melko perinteinen: hevoset veivät sydämeni heti siitä hetkestä lähtien kun kahdeksanvuotiaana pääsin ensimmäistä kertaa ratsastamaan. Noin 25 vuotta kestäneen hevostelu-urani aikana minulla on ollut harrastuskumppaneina vuokrahevosia laidasta laitaan. Elämäni hevosia ovat olleet mm. persoonalliset mustat ruunat Woodhill´s Elmer ja Storm Prinsen. Reilu kymmenen vuotta sitten kiinnostuin klassisesta ratsastuksesta Nina Lindqvistin valmennusten kautta ja viime vuosina olen ammentanut oppeja ruotsalaiselta Katrin Wallbergilta. Erityisesti suomenhevoset ovat lähellä sydäntäni monipuolisuutensa ja mutkattoman luonteensa takia.

Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teet ja tarjoat? Kenestä asiakaskuntasi koostuu, kenelle palvelujasi erityisesti tarjoat? 

Kuraattorin työssäni olen käyttänyt sosiaalipedagogista hevostoimintaa yhtenä työvälineenä vuodesta 2011 lähtien. Tallitoiminta tapahtuu yleensä pienissä ryhmissä noin 5-10 kerran jaksoina ja useimmiten tavoitteena on mm. asiakkaiden sosiaalisten taitojen tai mielialan kohentuminen.

Oman yritykseni kautta tarjoan palveluja erityisesti lapsille ja nuorille esim. lastensuojelun kautta. Kehitän toimintaa avoimin mielin, ja tulevaisuudessa asiakaskuntaan toivottavasti kuuluu monia erilaisia kohderyhmiä.

Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutat?
Toimintaympäristöni on idyllinen maalaistalli Stall Långvik Sulvalla. Tallilla toimii pienimuotoinen ratsastuskoulu, jonka hevoset toimivat myös minun työkavereinani sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa. Långvikin talliympäristö ja toimintaideologia sopivat toimintaani erittäin hyvin. Yhdessä tallin innostuneen ja asiantuntevan omistajapariskunnan kanssa ideoimme jatkuvasti toiminnan kehittämistä.

Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sinun mielestäsi tarjoaa?
Hevonen on ylivertainen tunnetaitojen ja läsnäolon opettaja. Hevosten kanssa nykyhetkeen keskittyminen ja arkimurheista irrottautuminen tapahtuu monesti kuin itsestään. Ammattitaitoisen ohjaajan tehtävä on mahdollistaa asiakkaan ja hevosen kohtaaminen, joka on hedelmällinen lähtökohta monenlaisten asioiden käsittelylle. Talliyhteisössä tarjoutuu paljon mahdollisuuksia myös sosiaalisten taitojen harjoitteluun.

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta antaa osallistujille mahdollisuuden toimia monissa erilaisissa rooleissa. Tallilla nuori voi esimerkiksi olla hoivaajan roolissa, välillä taas tarvitsee toisten apua ja välillä hän on aktiivisena toimijana, joka selviää vaativistakin tilanteista. Ilo ja onnistumisen kokemukset sekä toisaalta myös pettymysten turvallinen kohtaaminen ovat vahvasti osa hevostoimintaa.

Mitä muuta haluat toiminnastasi nostaa esille?
Tervetuloa tutustumaan toimintaani kotisivuillani www.laukki.fi ja Facebookissa www.facebook.com/hevostoimintalaukki.

Mottosi:

"No hour of life is wasted that is spent in the saddle."
- Winston Churchill