Helena Heiskanen, Liperi (ennen kontionlahti)

Kuka olet ja missä harjoitat toimintaasi?

Olen Helena Heiskanen ja harjoitan toimintaani omalla tallillani Kontiolahden Puntarikoskella. Elokuussa 2015 perheemme ja tallimme muuttaa Liperin Puromäkeen, jossa tilat ja ympäristö antavat paremmat puitteet sosiaalipedagogiselle hevostoiminnalleni. Toimintaani soveltuvia tiloja olemme perheeni kanssa etsineet kauan, joten muutto on toivottu ja odotettu joskin rankka rutistus.

Mikä on koulutustaustasi?
Olen vanhamuotoinen kuntohoitaja sekä perhepäivähoitaja. Sairaanhoitaja amk tutkintoni on vaiheessa (syvennyin opinnoissani psykiatriaan ja saattohoitoon). Näiden lisäksi olen käynyt psykiatrisen hoidon erikoisammattitutkinnon sekä sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajan täydennyskoulutuksen.

Kerro hevosalan kokemuksestasi.
Hevoset ovat olleet intohimoni, kiinnostukseni ja rakkauteni koko 45 –vuotisen elämäni. Lapsuuteni asuin Paiholan sairaalan maatilalla, jossa vanhempani opintojensa ohessa työskentelivät. Maatilalla oli muiden eläinten lisäksi työhevosia. Nuo nöyrät ja jykevät työmyyrät veivät pienen tytön sydämen. Muistan edelleen peltotöistä palaavan höyryävän hevosensykähdyttävän tuoksun. Tuolla pienen tytön hevosrakkauden tiellä olen edelleen. Tuo sama tuoksu viettelee kaikkien näiden vuosien jälkeenkin.

Elämän kuljetellessa aktiivinen harrastaminen ei aina ollut mahdollista. Jano ja kaipaus tauoista huolimatta säilyi. Esikoistyttäreni oli vaikeasti monivammainen ja tuolloin palasin väkevällä voimalla hevosten pariin painaen kasvoni tiiviisti lämpimän hevosen kaulalle imien rakkautta, voimaa, hevosen tuoksua ja elämänjanoa. Koin konkreettisesti hevosten antaman voiman, eheytymisen, rakkauden ja hyvänolon tunteen niin itsessäni kuin tyttäressänikin. Harrastimme tyttäreni ja myöhemmin kahden muun lapseni kanssa yhdessä hevostouhuja. Kävimme vammaisratsastusleireillä, ratsastusterapiassa, ajamassa, rapsuttelemassa ja hoitamassa hevosia.

Isältäni ja sukuni miehiltä olen saanut arvokasta tietotaitoa hevosten käsittelystä, kasvattamisesta ja kohtelusta. Isäni ja sukuni miehet ovat aina kohdelleet hevosia hyvin. Hevoset ovat olleet perheenjäseniä, joita on hoidettu rakkaudella. Ei kovalla kädellä ja rangaistuksilla vaan määrätietoisella lempeydellä, hevosta kunnioittaen ja sen tarpeita vaalien. Omat hevosnaistaitoni olen pitkälti perinyt heiltä. Haluan vaalia ja ylläpitää noita sukupolvien ketjussa kulkeneita arvokkaita ja hevosystävällisiä käsittelytapoja, joilla on selvitty monissa elämän myrskyissä.

Olen haaveillut pienestä tytön tylleröstä lähtien omasta tallista ja ikiomista hevosista, jotka olisivat työparejani. Oma harrastamiseni ei ole koskaan ollut kilpailuhenkistä vaan leppoisaa yhdessäoloa, fiilistelyä, akkujen lataamista, ja nautiskelua jossa olen samalla halunnut oppia paremmin ymmärtämään hevosiani. Minulle on tärkeää hevosteni hyvinvointi, joka heijastuu hyvinvoivasta eläimestä ihmiseen. Tyttärieni menetyksen jälkeen vuonna 2007 aloin rakentamaan haaveistani totta. Nyt pihassamme mennä mötkii neljä tehtävään soveltuvaa ja koulutettua hevosta. kaksi ponia ja kaksi suomenhevosta.

Vaiherikas elämäni on antanut minulle koulutusteni lisäksi syvyyttä ja rohkeutta kohdata aidosti apua tarvitsevat ihmiset. Hevoseni ovat ilmiömäisiä työparejani, jotka ovat konkreettisesti hoitaneet raskaiden menetysten jälkeen myös emäntäänsä. Yhdessä olemme ainutlaatuinen tiimi, jolla on paljon annettavaa särkyneille ja maailman murjomille.

Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teet ja tarjoat? Kenestä asiakaskuntasi koostuu, kenelle palvelujasi erityisesti tarjoat?
Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta toteuttaa monialaista ja laajapohjaista kuntouttavaa ja ennaltaehkäisevää työtä hevosavusteisesti. Toiminta on suunnitelmallista, tavoitteellista ja ammatillista. Olemme huomioineet tarjonnassamme yhteisöllisyyden, elämyksellisyyden, osallisuuden, toiminnallisuuden ja dialogisuuden.

Asiakkaina ovat erityistukea tarvitsevat lapset, nuoret ja aikuiset (syrjäänvetäytyvät, koulu –ja työpaikkakiusatut, käytöshäiriöiset ja muut neuropsykiatriset ongelmat, stressistä –ja työuupumuksesta kärsivät, syömishäiriöiset, työyhteisöt, mielenterveys-, sosiaali-, kuntoutus –ja kasvatusalan asiakkaat, sosiaalinen työtoiminta ja työkokeilut (pitkäaikaistyöttömien aktivoimiseen, pitkien sairauslomien jälkeen työkokeilut ja työhön paluun tukitoimena), lastensuojelun asiakkaat (perheet, lapset, nuoret), elämänkaaren eri vaiheissa lapsesta senioreihin voimaannuttavana, eheyttävänä, elämää jäsentävänä ja itsetuntoa vahvistavana toimintana elämän kriiseissä. mm. surutyön tukena (lapsen-, perheenjäsenen-, läheisen ihmisen menetys), kehitysvammaiset ja syrjäytymisuhan alla olevat sosiaaliset kuntoutujat. Asiakkaat tulevat joko itse maksavina tai kunnan ja sairaanhoitopiirin maksusitoumuksella.

Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutat?
Hevosen avulla tapahtuva kuntouttava, ennaltaehkäisevä, suunnitelmallinen ja tavoitteellinen toiminta toteutetaan Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta maalaismaisemassa kauniin kumpuavan järvimaiseman äärellä.

Uusi Heiskalan Hoppalan kotipaikka sijaitsee Liperin Hevosystäväin seuran sykkeessä, jossa hevosystäväin seuralla on laaja 17 hehtaarin metsäalue käytössään. Siellä on varta vasten hevosille tehtyjä metsäteitä ja metsäpolkuja, joita jäsenet saavat vapaasti pientä vuosittaista maksua vastaan käyttää rajoituksetta. Kaunis kangasmaasto, jossa hevosten ja asiakkaiden on hyvä ja turvallinen taapertaa ilman liikenteen aiheuttamaa riskiä nauttien luonnon rauhasta ja linnun laulusta. Lehtomaisemassa sijaitsee hevosten uittopaikka, jossa asiakkaiden kanssa on kiva käydä kuumina kesäpäivinä uittamassa hevosia, poneja ja itseään. Hevosystäväin seura tarjoaa jäsenilleen käyttöön myös hiitti radan, jossa pienten ja suurempienkin asiakkaiden kanssa on hyvä harjoitella kärri ja rekiajeluita.

Heiskalan Hoppalassa on viisi karsinapaikkaa (kaksi varsotus karsinaa),viihtyisä ja lämmin tallitupa, jossa voi keitältää odotellessa kahvit. Tallituvassa on hyvä käydä kehitys –ja tavoitekeskustelut hepantuoksuisessa ilmapiirissä. Tallistamme löytyy myös varustehuone ja pesupaikka sekä valaistu/aidattu ratsastuskenttä.

Tallipoppooseen kuuluvat myös tallikissa, kaksi tallipupua ja samojedinkoira ”Mauno”.

Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sinun mielestäsi tarjoaa? 
Kuntouttavan ja ennaltaehkäisevän hevosavusteisen toiminnan avulla asiakas saa, ikään katsomatta psykososiaalisen kuntoutumisen lisäksi mm. työkaluja ja keinoja erilaisten tunnetaitojen, keskittymiskyvyn, oppimisvaikeuksien ja motoristen taitojen kehittymiseen. Vuorovaikutustaidot, vastuunkanto, elämänhallinta ja syys-seuraussuhteiden ymmärrys kehittyvät. Hevonen auttaa eheytymisessä ja voimaantumisessa, itsestä löytyy uusia voimavaroja ja taitoja. Elämän kriisien käsittelyyn ja hallintaan saa tukea. Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja hyvänolon tunne lisääntyvät sekä onnistumisen –ja itsensä ylittämisen kokemukset kehittävät itsetuntoa. Vastuunottaminen tapahtuu toisen ja itsen hyvinvoinnista luonnollisesti hevosta ja hevosen hyvinvointia peilaten.

Kaiken lähtökohtana on hevosen hyvinvointi, aikuisen terveydenhuolto-alan ja hevosalan ammattilaisen suunnitelmallinen ja tavoitteellinen ohjaus sekä turvallisuus. 
Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa ei ratsastustaito tai aikaisempi hevoskokemus ole tarpeen. Harjoitukset ja tehtävät suunnitellaan yksilöllisesti ja tapauskohtaisesti asiakas, hevonen, ympäristö ja turvallisuus huomioiden. Ratsastus ei ole pääasia ja itse tarkoitus vaan kokonaisvaltainen hevosen kanssa talliympäristössä tekeminen.

Mitä muuta haluat toiminnastasi nostaa esille? 
Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta tallin toiminnan pohjana on sosiaalipedagoginen viitekehys, joka ohjaa toimintaamme ja arvomaailmaamme. Tallimme ei ole perinteinen ratsastuskoulu vaan hyvinvointi –ja harrastetalli. Tallillemme ovat kaikki tervetulleita ikään, kokoon, ulkonäköön tai taitoihin katsomatta. Meille voi sovittaessa tulla vaikka ”vain” silittelemään ja halailemaan tai harjailemaan hevosia ja poneja.

Aloitamme ja lopetamme toiminnan kuulumisten/fiilisten vaihtoon. Mitä päivään on kuulunut iloineen ja suruineen, käyden läpi edellisen toimintakerran fiilikset, kuunnellen toiveita ja räätälöiden jokainen toimintakerta yksilöllisesti tavoitteiden pohjalta, tapauskohtaisesti. Tallituvassa, hevosten kodissa on rauhoittava, levollinen, turvallinen ja luottamuksellinen ilmapiiri. Tämä pysähtyminen jo omalta osaltaan luo pohjan tulevalle toimintakerralle. Kiire, hälinä ja stressi jää suljettujen ovien taakse. Siellä hevosten ääniä ja itseä kuunnellessa ulkoinen maailma unohtuu ja ihminen on vastaanottavaisempi tulevaan.

Tallillemme ovat kaikki lämpimästi tervetulleita hevostoimintaan! Älä ota ennakkopaineita suorittamisesta, taidoista, ulkonäöstä tai joukkoon kuulumisesta.

Hyvää mieltä ja hyvää oloa toivotellen Helena Heiskanen/Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta (Facebook: Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta)