Valokeilassa esittelee yhdistyksen hyväksymän koulutuksen suorittaineiden jäsenten toimintaa sosiaalipedagogisen hevostoiminnan parissa. Tällä kertaa valokeilassa on monia uusia SPHT-ohjaajia (mm. Mira Huhta Vaasasta, Helena Heiskanen ja Niina Tenhonen Kontiolahdelta).

Mira Huhta, Vaasa


Kuka olet ja missä harjoitat toimintaasi?
Olen Mira Huhta ja asun Vaasassa. Työskentelen kuraattorina Vaasan ammattiopistossa ja lisäksi tarjoan oman yritykseni kautta sosiaalipedagogista hevostoimintaa erilaisille Mira.jpgasiakasryhmille.

Mikä on koulutustaustasi?
Olen koulutukseltani sosionomi (AMK). Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan täydennyskoulutuksen suoritin Ypäjällä vuonna 2011. Yritykseni Hevostoiminta Laukki on toiminut vuoden 2014 alusta alkaen.

Kerro hevosalan kokemuksestasi.

Hevosurani alku on melko perinteinen: hevoset veivät sydämeni heti siitä hetkestä lähtien kun kahdeksanvuotiaana pääsin ensimmäistä kertaa ratsastamaan. Noin 25 vuotta kestäneen hevostelu-urani aikana minulla on ollut harrastuskumppaneina vuokrahevosia laidasta laitaan. Elämäni hevosia ovat olleet mm. persoonalliset mustat ruunat Woodhill´s Elmer ja Storm Prinsen. Reilu kymmenen vuotta sitten kiinnostuin klassisesta ratsastuksesta Nina Lindqvistin valmennusten kautta ja viime vuosina olen ammentanut oppeja ruotsalaiselta Katrin Wallbergilta. Erityisesti suomenhevoset ovat lähellä sydäntäni monipuolisuutensa ja mutkattoman luonteensa takia.

Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teet ja tarjoat? Kenestä asiakaskuntasi koostuu, kenelle palvelujasi erityisesti tarjoat?

Kuraattorin työssäni olen käyttänyt sosiaalipedagogista hevostoimintaa yhtenä työvälineenä vuodesta 2011 lähtien. Tallitoiminta tapahtuu yleensä pienissä ryhmissä noin 5-10 kerran jaksoina ja useimmiten tavoitteena on mm. asiakkaiden sosiaalisten taitojen tai mielialan kohentuminen.

Oman yritykseni kautta tarjoan palveluja erityisesti lapsille ja nuorille esim. lastensuojelun kautta. Kehitän toimintaa avoimin mielin, ja tulevaisuudessa asiakaskuntaan toivottavasti kuuluu monia erilaisia kohderyhmiä.

Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutat?
Toimintaympäristöni on idyllinen maalaistalli Stall Långvik Sulvalla. Tallilla toimii pienimuotoinen ratsastuskoulu, jonka hevoset toimivat myös minun työkavereinani sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa. Långvikin talliympäristö ja toimintaideologia sopivat toimintaani erittäin hyvin. Yhdessä tallin innostuneen ja asiantuntevan omistajapariskunnan kanssa ideoimme jatkuvasti toiminnan kehittämistä.

Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sinun mielestäsi tarjoaa?
Hevonen on ylivertainen tunnetaitojen ja läsnäolon opettaja. Hevosten kanssa nykyhetkeen keskittyminen ja arkimurheista irrottautuminen tapahtuu monesti kuin itsestään. Ammattitaitoisen ohjaajan tehtävä on mahdollistaa asiakkaan ja hevosen kohtaaminen, joka on hedelmällinen lähtökohta monenlaisten asioiden käsittelylle. Talliyhteisössä tarjoutuu paljon mahdollisuuksia myös sosiaalisten taitojen harjoitteluun.

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta antaa osallistujille mahdollisuuden toimia monissa erilaisissa rooleissa. Tallilla nuori voi esimerkiksi olla hoivaajan roolissa, välillä taas tarvitsee toisten apua ja välillä hän on aktiivisena toimijana, joka selviää vaativistakin tilanteista. Ilo ja onnistumisen kokemukset sekä toisaalta myös pettymysten turvallinen kohtaaminen ovat vahvasti osa hevostoimintaa.

Mitä muuta haluat toiminnastasi nostaa esille?
Tervetuloa tutustumaan toimintaani kotisivuillani www.laukki.fi ja Facebookissa www.facebook.com/hevostoimintalaukki.

Mottosi:

"No hour of life is wasted that is spent in the saddle."
- Winston Churchill

Helena Heiskanen, Kontiolahti (15.8.2015 alkaen Liperi)


Kuka olet ja missä harjoitat toimintaasi?

Olen Helena Heiskanen ja harjoitan toimintaani omalla tallillani Kontiolahden Puntarikoskella. Elokuussa 2015 perheemme ja tallimme muuttaa Liperin Puromäkeen, johelena1.jpgssa tilat ja ympäristö antavat paremmat puitteet sosiaalipedagogiselle hevostoiminnalleni. Toimintaani soveltuvia tiloja olemme perheeni kanssa etsineet kauan, joten muutto on toivottu ja odotettu joskin rankka rutistus.

Mikä on koulutustaustasi?
Olen vanhamuotoinen kuntohoitaja sekä perhepäivähoitaja. Sairaanhoitaja amk tutkintoni on vaiheessa (syvennyin opinnoissani psykiatriaan ja saattohoitoon). Näiden lisäksi olen käynyt psykiatrisen hoidon erikoisammattitutkinnon sekä sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajan täydennyskoulutuksen.

Kerro hevosalan kokemuksestasi.
Hevoset ovat olleet intohimoni, kiinnostukseni ja rakkauteni koko 45 –vuotisen elämäni. Lapsuuteni asuin Paiholan sairaalan maatilalla, jossa vanhempani opintojensa ohessa työskentelivät. Maatilalla oli muiden eläinten lisäksi työhevosia. Nuo nöyrät ja jykevät työmyyrät veivät pienen tytön sydämen. Muistan edelleen peltotöistä palaavan höyryävän hevosensykähdyttävän tuoksun. Tuolla pienen tytön hevosrakkauden tiellä olen edelleen. Tuo sama tuoksu viettelee kaikkien näiden vuosien jälkeenkin.

Elämän kuljetellessa aktiivinen harrastaminen ei aina ollut mahdollista. Jano ja kaipaus tauoista huolimatta säilyi. Esikoistyttäreni oli vaikeasti monivammainen ja tuolloin palasin väkevällä voimalla hevosten pariin painaen kasvoni tiiviisti lämpimän hevosen kaulalle imien rakkautta, voimaa, hevosen tuoksua ja elämänjanoa. Koin konkreettisesti hevosten antaman voiman, eheytymisen, rakkauden ja hyvänolon tunteen niin itsessäni kuin tyttäressänikin. Harrastimme tyttäreni ja myöhemmin kahden muun lapseni kanssa yhdessä hevostouhuja. Kävimme vammaisratsastusleireillä, ratsastusterapiassa, ajamassa, rapsuttelemassa ja hoitamassa hevosia.helena_2.jpg

Isältäni ja sukuni miehiltä olen saanut arvokasta tietotaitoa hevosten käsittelystä, kasvattamisesta ja kohtelusta. Isäni ja sukuni miehet ovat aina kohdelleet hevosia hyvin. Hevoset ovat olleet perheenjäseniä, joita on hoidettu rakkaudella. Ei kovalla kädellä ja rangaistuksilla vaan määrätietoisella lempeydellä, hevosta kunnioittaen ja sen tarpeita vaalien. Omat hevosnaistaitoni olen pitkälti perinyt heiltä. Haluan vaalia ja ylläpitää noita sukupolvien ketjussa kulkeneita arvokkaita ja hevosystävällisiä käsittelytapoja, joilla on selvitty monissa elämän myrskyissä.

Olen haaveillut pienestä tytön tylleröstä lähtien omasta tallista ja ikiomista hevosista, jotka olisivat työparejani. Oma harrastamiseni ei ole koskaan ollut kilpailuhenkistä vaan leppoisaa yhdessäoloa, fiilistelyä, akkujen lataamista, ja nautiskelua jossa olen samalla halunnut oppia paremmin ymmärtämään hevosiani. Minulle on tärkeää hevosteni hyvinvointi, joka heijastuu hyvinvoivasta eläimestä ihmiseen. Tyttärieni menetyksen jälkeen vuonna 2007 aloin rakentamaan haaveistani totta. Nyt pihassamme mennä mötkii neljä tehtävään soveltuvaa ja koulutettua hevosta. kaksi ponia ja kaksi suomenhevosta.

Vaiherikas elämäni on antanut minulle koulutusteni lisäksi syvyyttä ja rohkeutta kohdata aidosti apua tarvitsevat ihmiset. Hevoseni ovat ilmiömäisiä työparejani, jotka ovat konkreettisesti hoitaneet raskaiden menetysten jälkeen myös emäntäänsä. Yhdessä olemme ainutlaatuinen tiimi, jolla on paljon annettavaa särkyneille ja maailman murjomille.

Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teet ja tarjoat? Kenestä asiakaskuntasi koostuu, kenelle palvelujasi erityisesti tarjoat?
Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta toteuttaa monialaista ja laajapohjaista kuntouttavaa ja ennaltaehkäisevää työtä hevosavusteisesti. Toiminta on suunnitelmallista, tavoitteellista ja ammatillista. Olemme huomioineet tarjonnassamme yhteisöllisyyden, elämyksellisyyden, osallisuuden, toiminnallisuuden ja dialogisuuden.

Asiakkaina ovat erityistukea tarvitsevat lapset, nuoret ja aikuiset (syrjäänvetäytyvät, koulu –ja työpaikkakiusatut, käytöshäiriöiset ja muut neuropsykiatriset ongelmat, stressistä –ja työuupumuksesta kärsivät, syömishäiriöiset, työyhteisöt, mielenterveys-, sosiaali-, kuntoutus –ja kasvatusalan asiakkaat, sosiaalinen työtoiminta ja työkokeilut (pitkäaikaistyöttömien aktivoimiseen, pitkien sairauslomien jälkeen työkokeilut ja työhön paluun tukitoimena), lastensuojelun asiakkaat (perheet, lapset, nuoret), elämänkaaren eri vaiheissa lapsesta senioreihin voimaannuttavana, eheyttävänä, elämää jäsentävänä ja itsetuntoa vahvistavana toimintana elämän kriiseissä. mm. surutyön tukena (lapsen-, perheenjäsenen-, läheisen ihmisen menetys), kehitysvammaiset ja syrjäytymisuhan alla olevat sosiaaliset kuntoutujat. Asiakkaat tulevat joko itse maksavina tai kunnan ja sairaanhoitopiirin maksusitoumuksella.

Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutat?
Hevosen avulla tapahtuva kuntouttava, ennaltaehkäisevä, suunnitelmallinen ja tavoitteellinen toiminta toteutetaan Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta maalaismaisemassa kauniin kumpuavan järvimaiseman äärellä.

Uusi Heiskalan Hoppalan kotipaikka sijaitsee Liperin Hevosystäväin seuran sykkeessä, jossa hevosystäväin seuralla on laaja 17 hehtaarin metsäalue käytössään. Siellä on varta vasten hevosille tehtyjä metsäteitä ja metsäpolkuja, joita jäsenet saavat vapaasti pientä vuosittaista maksua vastaan käyttää rajoituksetta. Kaunis kangasmaasto, jossa hevosten ja asiakkaiden on hyvä ja turvallinen taapertaa ilman liikenteen aiheuttamaa riskiä nauttien luonnon rauhasta ja linnun laulusta. Lehtomaisemassa sijaitsee hevosten uittopaikka, jossa asiakkaiden kanssa on kiva käydä kuumina kesäpäivinä uittamassa hevosia, poneja ja itseään. Hevosystäväin seura tarjoaa jäsenilleen käyttöön myös hiitti radan, jossa pienten ja suurempienkin asiakkaiden kanssa on hyvä harjoitella kärri ja rekiajeluita.

Heiskalan Hoppalassa on viisi karsinapaikkaa (kaksi varsotus karsinaa),viihtyisä ja lämmin tallitupa, jossa voi keitältää odotellessa kahvit. Tallituvassa on hyvä käydä kehitys –ja tavoitekeskustelut hepantuoksuisessa ilmapiirissä. Tallistamme löytyy myös varustehuone ja pesupaikka sekä valaistu/aidattu ratsastuskenttä.

Tallipoppooseen kuuluvat myös tallikissa, kaksi tallipupua ja samojedinkoira ”Mauno”.

Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sinun mielestäsi tarjoaa?
Kuntouttavan ja ennaltaehkäisevän hevosavusteisen toiminnan avulla asiakas saa, ikään katsomatta psykososiaalisen kuntoutumisen lisäksi mm. työkaluja ja keinoja erilaisten tunnetaitojen, keskittymiskyvyn, oppimisvaikeuksien ja motoristen taitojen kehittymiseen. Vuorovaikutustaidot, vastuunkanto, elämänhallinta ja syys-seuraussuhteiden ymmärrys kehittyvät. Hevonen auttaa eheytymisessä ja voimaantumisessa, itsestä löytyy uusia voimavaroja ja taitoja. Elämän kriisien käsittelyyn ja hallintaan saa tukea. Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja hyvänolon tunne lisääntyvät sekä onnistumisen –ja itsensä ylittämisen kokemukset kehittävät itsetuntoa. Vastuunottaminen tapahtuu toisen ja itsen hyvinvoinnista luonnollisesti hevosta ja hevosen hyvinvointia peilaten.

Kaiken lähtökohtana on hevosen hyvinvointi, aikuisen terveydenhuolto-alan ja hevosalan ammattilaisen suunnitelmallinen ja tavoitteellinen ohjaus sekä turvallisuus.
Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa ei ratsastustaito tai aikaisempi hevoskokemus ole tarpeen. Harjoitukset ja tehtävät suunnitellaan yksilöllisesti ja tapauskohtaisesti asiakas, hevonen, ympäristö ja turvallisuus huomioiden. Ratsastus ei ole pääasia ja itse tarkoitus vaan kokonaisvaltainen hevosen kanssa talliympäristössä tekeminen.

Mitä muuta haluat toiminnastasi nostaa esille?
Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta tallin toiminnan pohjana on sosiaalipedagoginen viitekehys, joka ohjaa toimintaamme ja arvomaailmaamme. Tallimme ei ole perinteinen ratsastuskoulu vaan hyvinvointi –ja harrastetalli. Tallillemme ovat kaikki tervetulleita ikään, kokoon, ulkonäköön tai taitoihin katsomatta. Meille voi sovittaessa tulla vaikka ”vain” silittelemään ja halailemaan tai harjailemaan hevosia ja poneja.

Aloitamme ja lopetamme toiminnan kuulumisten/fiilisten vaihtoon. Mitä päivään on kuulunut iloineen ja suruineen, käyden läpi edellisen toimintakerran fiilikset, kuunnellen toiveita ja räätälöiden jokainen toimintakerta yksilöllisesti tavoitteiden pohjalta, tapauskohtaisesti. Tallituvassa, hevosten kodissa on rauhoittava, levollinen, turvallinen ja luottamuksellinen ilmapiiri. Tämä pysähtyminen jo omalta osaltaan luo pohjan tulevalle toimintakerralle. Kiire, hälinä ja stressi jää suljettujen ovien taakse. Siellä hevosten ääniä ja itseä kuunnellessa ulkoinen maailma unohtuu ja ihminen on vastaanottavaisempi tulevaan.

Tallillemme ovat kaikki lämpimästi tervetulleita hevostoimintaan! Älä ota ennakkopaineita suorittamisesta, taidoista, ulkonäöstä tai joukkoon kuulumisesta.

Hyvää mieltä ja hyvää oloa toivotellen Helena Heiskanen/Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta (Facebook: Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta)


Niina Tenhonen, Kontiolahti


Kuka olet ja missä harjoitat toimintaasi?23.6._niina_a.jpg

Olen Niina Tenhonen ja harjoitan toimintaa Kunnasniemellä (Kontiolahti).

Mikä on koulutustaustasi?
Peruskoulutukseltani olen lähihoitaja (lapsi-ja nuorisotyö) sekä sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja ja eläinavusteinen valmentaja.

Kerro hevosalan kokemuksestasi.
Hevosten kanssa olen viettänyt vapaa-aikaani lapsesta pitäen. Monipuolisesti kokemusta karttunut niin ravi- kuin ratsuhevosista. Nuoruusiän tauon jälkeen ajauduin takaisin hevosten pariin maastopainotteiselle tallille, jonka toimintatapojen mukaan aloin kiinnostumaan hevosen käsittelystä ja kouluttamisesta hevosen luontaista käyttäytymistä ymmärtäen. Suhde hevosiin syveni ja halusinkin tehdä itselleni oman työpaikan hevosten ja ihmisten parista!

Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teet ja tarjoat? Kenestä asiakaskuntasi koostuu, kenelle palvelujasi erityisesti tarjoat?
Pientallilla toteutetaan sosiaalipedagogista hevostoimintaa ennaltaehkäisevästi "tallitunneilla", joihin otetaan neljä heppailijaa tunnilleen (1,5h/kerta) tai yksilötunteina. Asiakkaina lapset ja nuoret, joko vanhempien itse kustantamana/tukemana tai kunnan sosiaalitoimen maksusitoumuksella.

Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutat?
Pientalli sijaitsee luonnon keskellä ja tallin pihapiiriä ympäröi isot pellot sekä ihanat metsät, joihin teemmekin rentouttavia retkiä! Myös kirkasvetinen hiekkaranta on aivan lähettyvillä. Pientallilla on tilat tallissa kuudelle hevoselle ja kahdelle ponille sekä pihatoissa neljälle hevoselle, heppailijoita varten on tänä kesänä täysin remontoitu, viihtyisä tallitupa. Pihapiirissä on iso, valaistu ratsastuskenttä sekä kulkusilta/portaat helpottamaan hevosen selkään pääsyä. Tallissamme on eri kokoisia poneja ja hevosia sekä kaksi minipossua, kaksi kissaa ja pupu.

Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sinun mielestäsi tarjoaa?23.6._niina_b.jpg
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta tarjoaa lapselle ja nuorelle tukea, rohkaisua, rauhoittumista ja turvallisuutta hevosen ja muiden tilan eläinten avulla. Hevostoiminnan avulla lapsi saa hevosesta tai eläimestä ystävän, joka vuorovaikutuksellaan auttaa esimerkiksi tunneilmaisussa ja erilaisten asioiden käsittelyssä luotettavan ohjaajan mukana ollessa.

Mitä muuta haluat toiminnastasi nostaa esille?
Toiminnassamme Pientallilla on kolme peruskiveä, joita olen halunnut noudattaa alusta alkaen: Toiminnan aloitus ja lopetus tallituvassa, toiveiden mukailema tunti ja rauhallisuus. Kaikki ikään katsomatta ovat tervetulleita toiveineen!

Iloisin talliterveisin
Niina Tenhonen
www.pientalli.comLaura Niinimäki


Kuka olet ja missä harjoitat toimintaasi? Olen Laura Niinimäki ja asun Varkaudessa.

Mikä on koulutustaustasi? Koulutukseltani olen lastensairaanhoitaja sekä biologi(FM) ja työskentelen yksityi

essi2.jpg

sellä lääkäriasemalla hoitajana.

Kerro hevosalan kokemuksestasi. Minulla on n.30 vuoden hevoskokemus. Omistan suomenhevosen, jolla valmentaudun ja kilpailen aktiivisesti 110-120 cm esteratsastusluokissa. Vedän myös hevoskerhoa osana ratsastusseura Hakkapeliitat -71 ry:n toimintaa ja vapaa-ajallani pidän estevalmennustunteja eritasoisille yksityishevosratsukoille.

Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teet ja tarjoat? Harjoitan toiminimellä pienimuotoisesti sosiaalipedagogista hevostoimintaa päätyöni ohella. Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa saan yhdistellä koulutukseni ja hevoskokemukseni ja auttaa näin nuoria hevosen ja luonnon välityksellä.

Kenestä asiakaskuntasi koostuu, kenelle palvelujasi erityisesti tarjoat? Asiakkaani ovat erityisnuoria/lapsia, jotka hyötyvät yksilötunneista ja talliyhteisössä toimimisesta. Jokaiselle asiakkaalle tehdään omat tavoitteet heidän erityispiirteensä huomioon ottaen. Tällä hetkellä pidän vain yksityistunteja. Aikaisemmin olen ohjannut myös muutaman päivän mittaisia kesäleirejä pienryhmille.

Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutat?

Sosiaalipedagogista hevostoimintaa harjoitan Leko-tallilla Varkaudessa.Leponi.jpgko-talli on järven rannalla sijaitseva kaunis ja siisti yksityishevostalli, jonka hevosia/poneja voin käyttää toiminnassani. Tallilla on hyvät mahdollisuudet päästä luontoon hevosen kanssa ja sateen sattuessa maneesi on myös käytössä.
Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sinun mielestäsi tarjoaa? Sosiaalipedagoginen hevostoiminta tarjoaa erityislapsille/nuorille mahdollisuuden turvallisesti tutustua hevosiin ja saada hyvää oloa ja onnistumisentunteita hevosen välityksellä. On upeaa nähdä muutos nuoressa kun hän saa uuden ystävän hevosesta. Luotettavan ystävän, joka hyväksyy sinut juuri sellaisena kun sinä olet.Tarja Karjalainen, hallituksen jäsen ja alueellisen toiminnan koordinaattori


Kuka olet ja missä harjoitat toimintaasi? Tarja Karjalainen, Vieremältä. Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on osa työtäni sijaishuoltokodin ohjaajana ja vastaan sen tavoitteiden kirjaamisesta ja toteutumisesta.

Mikä on koulutustaustasi? Sosiaalipedagogiikan ja sosiaalipsykologian perusopinnot suoritin avoimessa yliopistossa ”välivuoden” 2003-2004 aikana. Ammattikorkeakouluun hain ja pääsin 2004 ja sieltä valmistuin Sosionomi (AMK)ksi 2008. Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan täydennyskoulutuksen kävin Kuopiossa 2009. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittamisen aloitin syksyllä 2012 Jyväskylässä ja tarkoitus olisi valmistua kevään 2014 aikana.


Kerro hevosalan kokemuksestasi. Tuntiratsastajana aikanaan hevostouhut aloitin -94. Ratsastuskoulun opetushevosia oli hoitohevosina vuosien varrella muutama ja seuratasolla kilpailin esteitä ja koulua. Ensimmäisen oman hevosen ostin sosionomiopintojen aikana 2006, lämminverisen ruunan, jonka kanssa vauhtia ja mielenkiintoisia tilanteita riitti. Tällä hetkellä päivien valona on kaksi nuorta suomenhevosruunaa, joiden kanssa touhuillaan ilman sen suurempia tavoitteita. Mielenkiintoni hevosen kanssa maasta toimimiseen ja etenkin ”picadero-työskentelyä” kohtaan on kasvanut vuosien varrella ja olen hakeutunut kursseille mahdollisuuksien mukaan.


Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teet ja tarjoat? Kenestä asiakaskuntasi koostuu, kenelle palvelujasi erityisesti tarjoat? Sosiaalipedagogista hevostoimintaa teen osana työtäni sijaishuoltokodin ohjaajana. Sosiaalipedagoginen ajattelu on siellä iso osa arkea muutenkin ja hevosia on ollut mukana toiminnassa lähes sen alusta asti. Asiakaskunta koostuu sijoitetuista lapsista ja nuorista sekä heidän perheenjäsenistään.Hevoset ovat yhteisön jäseniä ja niiden hyvinvoinnista huolehtiminen on yhteinen tavoite. Hevostoimintaan osallistuvat meillä kaikki lapset ja aikuiset. Vastuualueenani minulla on lasten & nuorten hevostoiminnan tavoitteiden kirjaaminen ja toteutuminen. Hevostoiminta pohjaa toiminnallisuuteen, elämyksellisyyteen ja yhteisöllisyyteen ja yksi sen tärkeimpiä tavoitteita on tuottaa voimavaroja arkeen. Toimintaan kuuluu myös sosiaalisten taitojen harjoitteleminen talliyhteisössä niin hevosten kuin ihmistenkin kanssa. Hevostoimintaan kuuluu kaikki mahdollinen hevosen hyvinvointiin liittyvä; karsinoiden siivoaminen ja muut tallityöt, hevosen perushoito, hevosten ruokkiminen ja niiden liikunnasta huolehtiminen. Tavoitteena on kehittää hevostoimintaa perhetyön menetelmänä entisestään yhdessä sijaishuoltokodin muiden aikuisten kanssa.


Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutat? Toimintaympäristönä on kartanomiljöössä sijaitseva sijaishuoltokoti. Vanhassa kivinavetassa asustavat neljä hevosta ja yksi poni. Tallinmäeltä löytyvät niin valaistu ratsastuskenttä kuin maneesikin. Metsään pääsee ihan maneesin kulmalta ja maastoja riittää muutenkin. Kesäisin hevosille on runsaasti laitumia pihapiirissä.


Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sinun mielestäsi tarjoaa? Hevostoiminta on mielestäni hirmuisen hyvä tapa nuoren (ja aikuisenkin) harjoitella sosiaalisia taitoja ja haastaa itseään kuuntelemaan ja seuraamaan myös sanatonta viestintää. Ennenkaikkea se on nuorelle hyvä keino päästä käsiksi omiin tunteisiinsa, joita hevonen peilaa ja oppia sanoittamaan niitä aikuisen kanssa keskustellen. Tunteiden näyttäminen hevoselle on tärkeää ja hevosen kanssa toimiminen usein myös nostaa esiin tunteita, joita ei välttämättä muuten arjessa esiin nousisi. Hevosen kanssa ja aikusen ”silmän alla” on turvallista kokea ja näyttää niin positiivisia tuntemuksia, kuten ilo, huolenpitäminen, hellyys ja käsitellä myös vaikeampia tunteita kuten pettymys tai suru.
Hevosen perustarpeista huolehtiminen myös konkretisoi nuorelle esimerkiksi siisteyden, riittävän liikunnan, säännöllisen ruokailun ja rutiinien merkitystä ihmisenkin arjessa. Hevosista huolehtiminen opettaa myös vastuuntuntoisuutta ja mahdollistaa omassa elämänhallinnassa tarvittavien taitojen kehittämistä. Tallilla touhutessa tulee myös liikuttua kuin huomaamatta, joten voinee sanoa hevosten aktivoivan myös fyysisesti.Ritva Mickelsson (Equine Partners in Education)


Kuka olet ja missä harjoitat toimintaasi?
Ritva Mickelsson (yksi yhdistyksen perustajajäsenistä ja pitkään mm. hallituksessa toiminut), Espoon Nuuksiosta.img_0159.jpg

Mikä on koulutustaustasi?
Toimin opetusalalla (koulutukseltani olen luokanopettaja ja erityisluokanopettaja). Suoritin jo 1990-luvun alussa opetushallinnon tutkinnon ajatuksenani oppilaitoksiin liittyvät johtamistehtävät. Suoritan jatko-opintoja Helsingin yliopistossa tavoitteena saada valmiiksi väitöskirjani koskien sosiaalipedagogisen hevostoiminnan vaikuttavuutta. Kuten Nina Fagerström, kävin ensimmäisen Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä ja sosiaalisessa kuntoutuksessa -täydennyskoulutuksen 15 ov Kuopiossa vuonna 2004. Olen toiminut koulun johtamistehtävissä vuodesta 2006 ja elokuusta 2014 alkaen yläkoulun rehtorina Espoossa.

Kerro hevosalan kokemuksestasi

Aloitin hevosharrastuksen 10-vuotiaana, aluksi kesäleireillä ja myöhemmin Evitskogin ponitallin tuntiratsastajana. Yksi elämäni hevosista oli teini-iän hoitohevoseni West-Side Bäng Bäng xx, jonka sain hoidettavakseni hevosen ollessa 12-vuotias. Hoitosuhteemme kesti 15 vuotta.
Ensimmäiseksi omaksi hevoseksi olin aina ajatellut ”täykkäriä”, mutta koska tavoitteena oli käyttää hevostoimintaa jossain määrin oirehtivien oppilaiden kanssa, kuumaverinen täykkäri vaihtui vuonohevoseen. Perheeseemme liittyi Liv Granlygaard-tamma, joka tekikin pitkän uran mitä moninaisempien ryhmien kanssa jakaen lämpöä ja huomiota myös naapurustossa.
Viime marraskuussa tuli aika päästää Livi vihreämmille laitumille, mikä oli rankka, mutta oikea ratkaisu. Onneksi vielä on tallissa Klosterhedens Saibi-Light, My Boy-shettis sekä ystäväni Midnight’s Miss Mable, jotka pitävät mielen sopivasti virkeinä.

Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teet ja tarjoat? Kenestä asiakaskuntasi koostuu, kenelle palvelujasi erityisesti tarjoat?
Toimin luennoitsijana sosiaalipedagogisen hevostoiminnan koulutuksissa sekä olen jäsenenä useissa kansainvälisissä tutkijaverkostoissa. Pidän viikoittain yhtä ryhmää. Lisäksi ajoittain ryhmäytämme koulumme opetusryhmiä hevostoiminnalla.
Tavoitteena on pitää tallia avoimena kaikille, jotka nauttivat yhdessäolosta ja puuhailusta talliympäristössä ja hevosten parissa. Monet iloiset hetket ja hersyvät naurut olemme saaneet tehdessämme ja kokeillessamme kaikenlaista nikkaroinnista alkaen.

Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutat?

Toimin eteläisessä Nuuksiossa, pienessä Brobackan kylässä. Aluettamme kruunaa Pohjois-Espoon Ratsupolut, joita riittääkin kilometrikaupalla, ja jotka on tehty ratsukoita varten. Kesäisin parasta antia onkin pakata termoskannut satulalaukkuihin ja lähteä neljän tunnin maastolenkille (lyhyt reitti) hyvien ystävien kanssa. Asiakkaiden kanssa hyödynnämme vain lähimaastot, koska kesäisin en ole toistaiseksi pitänyt toimintaa, vaikka mielessä olisikin päiväleirin pitäminen.
Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sinun mielestäsi tarjoaa?
Tavoitteellinen hevosavusteinen toiminta tarjoaa mahdollisuuksia kohdata turvallisessa ympäristössä. Talliympäristössä on aina tehtäviä, joissa kaikilla on onnistumisen mahdollisuuksia. Sosiaalipedagogisella tallilla vahvistuu ”me”-henki, kaikki ovat sinne tervetulleita. Hevosavusteinen toiminta tukee tutkimusten mukaan resilienssiä ja ns. suojaavia tekijöitä.

senkku_ja_poju.jpg
Mitä muuta haluat toiminnastasi nostaa esille?
Yritän viritellä uudelleen pääkaupunkiseudun SPHT-ohjaajille yhteisiä tapaamisia sekä yritystoiminnan että toiminnallisten harjoitusten puitteissa.
Mottoni:
You cannot teach a man anything.
You can only help him discover it
within himself.
- Galileo Galilei -Nina Fagerström ja Metsäkylän Ratsastuskeskus


Kuka olet ja missä harjoitat toimintaasi?
Nina Fagerström (ent. Hyvätti, yksi yhdistyksen perustajajäsenistä ja pj 2013), Metsäkylän Ratsastuskeskus, Turku.

Mikä on koulutustaustasi?orpo.jpg Olen alkuperäiseltä koulutukseltani lastentarhanopettaja (1984), nykyään myös sosiaalityöntekijä (VTM, 2008) ja aikuisopettaja. Olen matkan varrella kouluttautunut ratsastuksenohjaajaksi (2004) ja kävin ensimmäisen Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä ja sosiaalisessa kuntoutuksessa -täydennyskoulutuksen 15 ov Kuopiossa vuonna 2004. Johtamisen erikoisammattitutkinnon sain valmiiksi vuonna 2009. Tällä hetkellä opiskelen erityistason ratkaisukeskeiseksi psykoterapeutiksi.

Kerro hevosalan kokemuksestasi

Aloitin hevosharrastuksen ratsastuskoulun tuntiratsastajana 12 -vuotiaana. Nuorena tein C ja B -tason valmentajatutkinnot ja pidin valmennuksia lähiympäristön yksityisratsastajille, tein viikonloppuisin tallitöitä koulun ohella ja pidin ratsastustunteja. Kilpailin esteitä ratsastuskoulun opetushevosilla pienissä alueluokissa useita vuosia. Oman tallin ostin vuonna 1992 ja siitä asti olen työskennellyt kehittäen omaa ratsastuskoulu- ja hevostoimintaani. Tallinpidon ohessa olen toiminut hevosalan oppilaitoksessa kuraattorina ja sosiaalipedagogisen hevostoiminnan kouluttajana.

Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teet ja tarjoat? Kenestä asiakaskuntasi koostuu, kenelle palvelujasi erityisesti tarjoat?
Sosiaalipedagoginen viitekehys on meillä kaiken hevostoiminnan taustalla. Meillä on Metsäkylässä perinteinen ratsastuskoulu, jonka puitteissa teemme paljon nuorisotoimintaa, mm. junnutapaamisia ja heppakerhoja, joissa keskustellaan tallin säännöistä ja luodaan yhdessä toimintatapoja. LIsäksi meillä käy paljon vierailijoita erilaisista ryhmistä, mm. maahanmuuttajia, vanhuksia, pajanuoria, kehitysvammaisten päivätoimintaryhmiä ja ihmisiä erilaisista avopalveluyksiköistä.
Lastensuojelun kanssa teemme yhteistyötä lasten ja nuorten sosiaalisesti kuntouttavan hevostoiminnan merkeissä, tavoitteena vahvistaa heitä omassa elämässään. Meillä on myös säännöllisesti kokoontuvia erityisratsastajien pienryhmiä, joissa toimitaan sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ideologian mukaan.
Koska yhteisömme on avoin, joukossamme on monenlaisia kuntoutujia, yhtälailla vapaaehtoistyössä kuin vaikka työkokeilussakin. Talliyhteisöstä voi meillä hyötyä myös he, jotka eivät ole maksavia asiakkaita.

Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutat?
Toimimme luonnonsuojelualueen reunalla vanhassa kartanomiljöössä. Alue on tammimetsien ympäröimä ja vaikka olemme neljän kilometrin päässä Turun kauppatorilta, niin meillä näkee kettuja, jäniksiä, pöllöjä, lumikkoja ja muita metsän eläimiä :)
Tallilla on maneesi ja iso hiekkakenttä sekä hyvät maastot, joita hyödynnämme paljon etenkin erityisryhmien kanssa. Henkilökunta on koulutettua ja asiansa osaavaa, hevoset kokeneita ja tottuneita toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Poneja on useita, hevosiakin kymmenkunta. Osa hevosista on omia kasvatteja.
Tallimme sijaitsee toisaalta asutuksen laidalla, joten yhteisössä on huomioitava myös lähialueen asukkaat. Talli sijaitsee päättyvän tien päässä, joten alueella ei ole ajoneuvoliikennettä.
Koiria tilalla on kolme ja kaksi hiirikissaamme pitää alueen (lähes) jyrsijävapaana.
Tallilla on ramppi, jolta pääsee selkään myös liikuntarajoitteinen ratsastaja.

Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta sinun mielestäsi tarjoaa?
Sosiaalipedagoginen ajattelu tarjoaa tallitoiminnalle hyvin käytännönläheisen teoriaperustan, jonka varassa on helppo perustella työ, jota teemme. Toiminnan "isona tavoitteena" on tarjota ihmisille ympäristö, jossa voi turvallisesti harjoitella elämässä tarvittavia sosiaalisia taitoja sekä saada vinkkejä oman elämän haltuun ottoon. Ympäristössä rittää monenlaista puuhaa erilaisille ihmisille, siellä on helppo kokea onnistumisen elämyksiä ja myös turvallisesti epäonnistua. Tallilla on luontevasti läsnä hyvinvoinnin eri ulottuvuudet.

Mitä muuta haluat toiminnastasi nostaa esille?
Tervetuloa tutustumaan, löydät meidän osoitteesta www.metsakylanratsastuskeskus.fi :-)

Heidi Kotilainen ja Maija Lippon Luontohyvinvointikeskus Tyynelä


Ketä olette ja missä harjoitatte toimintaanne?
Olemme Heidi ja Maija, ystävykset lapsuuden hevostallilta. Toimimme yhdistyksessä Ristinkantajat ry, jossa teemme sosiaalipedagogista hevostoimintaa. Ristinkantajat on yhdistys, joka edistää hyvinvointia ja lisää sosiaalista osallisuutta green caren keinoin. Yhdistyksen toimipaikka on Luontohyvinvointikeskus Tyynelä.

Mikä on koulutustaustanne? Heidi on koulutukseltaan sosionomi (AMK) ja kirkon nuorisotyönohjaaja sekä hevospainotteinen luonto-ohjaaja. Maija on diplomi-insinööri ja matemaattisten aineiden opettaja. Me molemmat olemme suorittaneet sosiaalipedagogisen hevostoiminnan täydennyskoulutuksen 25 op Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2013. Maija opiskelee Green Care -korkeakoulutuksessa (40 op).


Kerro hevosalan kokemuksestasi

Heidi: Isäni maksoi kierroksen talutusratsastusta minulle raveissa, muistelen olleeni alle kouluikäinen. Sillä tiellä ollaan. Nuorena haaveeni oli menestyä kouluratsastuskisoissa. Aikuisena hevosten tullessa uudelleen elämääni, olen enemmän nauttinut yhdessä tekemisestä hevosen kanssa. Haaveeni omasta suomenhevosesta on ollut totta muutaman vuoden. Nyt suomenhevonen Siru onkin iso osa perheeni hyvinvoinnissa. Ajamme reellä ja kärryillä, ratsastamme tai lenkkeilemme yhdessä Sirun kanssa. Oma keho saa huoltoa centered riding -tunneista ja samalla yhteistyö hevosen kanssa syvenee. Unelmani tehdä nuorisotyötä hevosten avulla on yli kymmenen vuoden haaveilun jälkeen toteutunut. Luonto-ohjaajaopinnot antoivat minulle varmuutta toimia hevosten kanssa asiakastyössä.

Maija: Aloitin hevosharrastuksen ratsastuskoulussa lapsena ja harrastus on jatkunut aikuisuuteen saakka. Nyt perheelläni on kaksi hevosta ja pidämme omaa tallia. Ratsastuksen lajeista lähimpänä sydäntä on lännenratsastus ja kehitän istuntaani centered riding –tunneilla. Eniten minua kuitenkin kiinnostaa hevosen käyttö mahdollisimman monipuolisesti ja olenkin kouluttanut hevosillemme niin rekiajoa kuin agilityäkin. Etsin jatkuvasti lisää tietoa hevosen oppimisesta ja kestävästä käytöstä.


Minkälaista sosiaalipedagogista hevostoimintaa teette ja tarjoatte? Kenestä asiakaskuntanne koostuu, kenelle palvelujanne erityisesti tarjoatte?
Sosiaalipedagoginen viitekehys on meillä kaiken hevostoiminnan taustalla. Meillä on pieni, neljän hevosen yksityistalli pihapiirissä, jonka kaikki jäsenet ovat osa talliyhteisöä. Yhteisöllisyys, osallisuus ja luonto ovat toimintamme kulmakiviä. Meillä on viikottaista, vapaaehtoisten ohjaamaa tallitoimintaa sekä ammatillista sosiaalipedagogista hevostoimintaa sekä yksilöasiakkaille että ryhmille. Lapsille järjestämme harrasteeksi päiväleirejä ja kerhoja, ja lisäksi meillä on oma pienryhmä sosiaalisen tuen tarpeessa oleville lapsille. Aikuisille on oma talliryhmänsä, jossa painotetaan hyvinvointia ja arjessa jaksamisen tukemista. Nuorten osallisuutta lisäämme esimerkiksi järjestämällä heidän kanssaan erilaisia green care -teematapahtumia, jossa nuoret saavat suunnitella ja vaikuttaa. Lisäksi tarjoamme ryhmäytystä ja virkistystä perheille ja yhteisöille. Käytämme talliyhteisöä siis monipuolisesti ja tavoitteellisesti.

Minkälaisessa toimintaympäristössä palveluja toteutatte?
Luontohyvinvointikeskus Tyynelä sijaitsee Sotkamossa Juholankylällä, jonne on kirkonkylältä matkaa viisi kilometriä. Hevostalli on rauhallisessa pihapiirissä, jota ympäröivät metsä ja pellot sekä hevosten laitumet. Käytössämme on aidattu hiekkakenttä. Tallilta pääsee suoraan pienelle hiekkatielle, joka vie vaaran yli järven rantaan. Vaaralla näkee usein metsäneläimiä ja talvella niiden jälkiä. Ympäröivä kaunis luonto luo ihanteelliset puitteet toiminnalle. Tallissamme on kolme hevosta ja yksi poni sekä tallikissa. Mukana tallilla on usein myös koiria.


Mitä sosiaalipedagoginen hevostoiminta mielestänne tarjoaa?
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on yksi green caren eläinavusteisista toimintamuodoista. Sosiaalipedagoginen hevostoiminta tarjoaa vahvan pohjan yhteisöllisyydelle, josta nykyajassa moni kokee jäävänsä paitsi. Hevostoiminta tarjoaa luonnollista tekemistä, jossa kaikilla yhteisön jäsenillä on yhteinen päämäärä: hevosen hyvinvointi. Sen ympärille nivoutuu monenlaista toiminnallisuutta.


Mitä muuta haluat toiminnastasi nostaa esille?
Tutustu lisää toimintaamme nettisivulla ja Facebookissa!